När din rygg besvärar dig – sök hjälp

Ryggproblem är ett av de vanligaste åkommor som drabbar vuxna och äldre människor i Sverige idag. Lindrigare smärta och värk i och runt ryggen kan gå över av sig själv.

Är smärtan däremot värre, eller återkommande, är det dock viktigt att söka vård så snart som möjligt. Annars är risken stor att problemen kvarstår och i värsta fall blir ännu påtagligare, vilket leder till stora problem i ditt vardagsliv.

Olika sorters ryggvärk och smärta

Det finns många olika sorters ryggsmärtor som du kan drabbas av. Vanligast är smärta och värk i den nedre delen av ryggen, den så kallade ländryggen. Det kallas Lumbago och börjar vanligtvis med en mild värk som sakta men säkert blir värre och värre.

Till skillnad från vanlig lumbago är ryggskott en intensiv smärta som kommer plötsligt. Ryggskott uppstår vanligtvis i samband med att du lyfter något eller vrider kroppen. Värken är intensiv och gör oftast väldigt ont, samtidigt som det känns som om ryggen har låst sig.

Om du börjar få problem med ryggen är det viktigt att du kollar upp det så fort som möjligt för att undvika permanenta skador. Du som har ont i ryggen bör ta en titt här och boka in en undersökning redan idag.