Livets gröna njutbara ting

Varje dag gör du tiotals ställningstaganden i allt från vilken mat du ska äta till vilken tvål du ska använda. Det kan tyckas som triviala saker, men besluten har större påverkan än du kanske tror. Dina val har nämligen konsekvenser både för dig själv och för din omgivning – och det är därför som många har insett fördelarna som en ekologisk inställning till livet för med sig.

Grön mat

Att välja ekologiskt handlar om mycket mer än att köpa eko-mjölk. Förr var det just mjölken och köttet som erbjöd de enda produkterna med ekologiska valmöjligheter. Idag ser situationen mycket annorlunda ut. Det finns det nu ett brett utbud av ekologiska varor av alla möjliga slag. Du behöver inte längre nöja dig med att fylla halva matkassen med kravmärkta produkter och den andra halvan med fabriksproducerad mat – numera är de ekologiska alternativen både många och bra.

Mycket ekologisk mat finns i vanliga mataffärer efter att de har insett den ökade efterfrågan, men om du är ute efter ett välsorterad ekologiskt sortiment finns det butiker specialiserade på ekologiska varor. En sådan butik är Grön Gåva, där det finns ett stort utbud av olika ekologiska produkter. Där säljs livsmedel och drycker med ett grönt fokus, men det finns också mycket annat – som böcker, hudvård och musik.

Att leva ett ekologiskt liv kan alltså handla om mer än att köpa kravmärkt mat. För många blir det en livsstil som för flera goda saker med sig. Dels är produkter utan kemikalier och fabriksrester garanterat den bästa lösningen för din kropp och själ, och dels är ekologiskt odlade och tillverkade varor betydligt bättre för det globala kretsloppet. Det blir mindre skräp eftersom en större del av produkten tas tillvara på, och i en värld där alla våra handlingar påverkar varandra är det en viktig faktor.